Hoe je jouw behoeftes kan veranderen.

Ik las onlangs een E-book over tuinieren en gelukkig zijn.  En grappig, ik moest gelijk aan mijn vader denken. Hij was een echte natuurliefhebber en had ook zelf een moestuin. Dat wilde ik als kind ook, en we begonnen een stukje grond onkruidvrij te maken. Na een heel klein hoekje zei mijn vader al. Zo laten we dit eerst eens vol zetten, met de sla plantjes. En daarna maken we het volgende stukje onkruidvrij. Ik was in zo een periode dat ik overal het waarom van wilde weten. En eerlijk gezegd ben ik ook in die periode blijven steken. Als iets echt onnuttig is wil ik het niet doen.

Nu zei mijn vader: “Als je gewas op een onkruidvrij stukje zet, kan daar geen onkruid groeien. En als je eerst alles onkruidvrij maakt dan staat er in het eerste stukje alweer onkruid.
Dus de gemakkelijkste manier om iets te veranderen is om er snel goed gewas op te zetten.

Nu ik me dit weer herinner, weet ik hoe ik mijn gewoonte die ik niet meer wenselijk vind moet veranderen. Juist… door te beginnen er een goede gewoonte tegenover te plaatsen.
Dus op de tijden dat ik gewend was iets te snoepen. Plande ik in dat ik iets ging eten wat supergezond was. S’ morgens at ik mijn Herbalife shake in plaats van de müsli waar suikers inzaten. Om 9.00 dronk ik een glaasje tarwegras( niet echt lekker maar wel voedzaam en supergezond) Na zo een goede start vond ik het gemakkelijker om de rest van de dag ook gezond te doen. Ik vond het nog moeilijk om koffie te laten staan. Nu bedacht ik dat is het onkruid wat ik er later uittrek. Om 11.00 at ik een handje onbewerkte walnoten. En om 12.00 perste ik wat sinasappelsap. Om vrij snel erna weer een shake te nemen, met heerlijke besjes uit eigen tuin erin.

Je snap met zoveel gezond eten is er weinig plek voor ongezonde dingen.  

Ik had mezelf beloofd dit 3 weken zo ie zo vol te houden, voor ik de koffie eruit zou gooien en de plak snijkoek die ik      ‘S avond bij de koffie neem. Ik zeg neem want  de koffie in de ochtend heb ik door de weeks helemaal laten vallen, maar mijn bakkie in de avond is me nog te veel gevraagd. Wel heb ik alle sausjes uit een zakje, de gekochte tzatziki, en de andere kant en klare producten allemaal de deur uit gedaan. En maak ik nu heerlijk alles zelf.

Stap voor stap maak ik mijn persoonlijke tuin onkruidvrij en groeien er goede gewoontes voor in de plaats terug.                                                                                                                                                                                                               Als ik me futloos voel, weet ik is de kans groot dat ik wat wil eten. En dan bedoel ik dingen die ik eigenlijk niet wil. Als het kan ga ik dan juist een stukje met de hond lopen, en ik krijg dan juist extra energie. En mocht ik toch onverhoopt de mist in gaan, niet getreurd. Ik ga dan 3 goede dingen voor mezelf of een ander doen. Ik neem een extra glas water, of ik maak een extra gezonde salade, of ik plan in dat ik ga zwemmen. Of ik geef mijn buurvrouw een complimentje over haar doorzettingsvermogen.

Ik doe 3 dingen om mijn zelfrespect te herstellen.                                                                                                                        Zo kan ik gewoon weer doorgaan met het zaaien van goede gewoontes. Negatief denken verandert gemakkelijk in positief denken en gezondheid wordt de verslaving. Want ons lichaam krijgt steeds meer hang naar gezonde dingen als je gezond eet. En andersom ook als je ongezond eet vraagt je lichaam om ongezonde dingen. Zo ontstaat ook een suikerverslaving, want je lichaam vraagt steeds om meer. Vreemd genoeg ga je bij een ongezonde levensstijl ook negatiever denken.

Houdt deze verandering van levensstijl in ieder geval 3 weken zo goed mogelijk vol. En je zal merken dat je niet anders meer wilt. Hou je motivatie zo puur mogelijk, en maak er gebruik van. De volgende keer zal ik het hebben over hoe je jou motivatie in kan zetten, zodat het jou daadkracht zal versterken.
Veel plezier gewenst met het wiedde van je tuin, en vergeet niet om gelijk te planten. Lieve groet Carla

Categories: Motivatie

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *