Jij bent je beste motivator

Motivatie is een gevoel een behoefte dat bij jou van binnen uit komt. Het licht dieper dan gewoon ik wil slank zijn, of ik wil meer energie. Je motivatie is eigenlijk het gevoel wat er achter steekt. Waarom wil je meer energie, waarom wil je afvallen.
Sommige mensen zeggen dan omdat het van de dokter moet. Dat is een reden die je opgelegd krijgt. En veelal werkt dat niet of gaat het proces erg moeizaam. Je echte motivatie kan nooit iets zijn wat een ander jou oplegt.

Hoe kom je erachter wat jou werkelijke motivatie is?

Gewoon door verder te kijken dan je neus lang is. Meestal schieten er dan dingen te binnen waarom je niet dik wil zijn of niet zo moe wil zijn. Zeer bruikbaar als je ze om gaat zetten wat dan wel je behoefte is.

Bij ik wil meer energie, zou de vraag kunnen zijn: Wat wil je niet ervaren? Antwoord: Dat ik altijd moe ben.                                                                                                                                                                                                                                     De volgende vraag zou dan kunnen zijn. Waarom wil je niet moe zijn? Antwoord: Ik word kortaf tegen mijn partner. Vraag: Waarom wil jij niet kortaf zijn. Antwoord:  Mijn relatie staat dan onder druk. En ik wil gewoon aardig zijn.
Vraag: Wat wil je wel ervaren. Dat ik een goede relatie heb. En dat mensen me aardig vinden. Oké dat is nu je motivatie.
Hoe meer motivaties je hebt gevonden des te sterker is je wil om het te bereiken. Je wil kan niet zonder jou motivatie. En natuurlijk hoe meer jij gemotiveerd bent des te makkelijker is het om jou doel te bereiken.

Nog een voorbeeld. Ik wil slank zijn.

Wat wil je niet ervaren? Ik wil niet dat mensen me nakijken als ik in het zwembad loop. Waarom wil je dat niet. Nou ik hoor ze al van alles zeggen tegen elkaar. Jeetje die is dik. Waarom wil je niet dat ze dat zeggen? Nou dan voel ik me minderwaardig. Wat wil je wel ervaren? Ik zou me waardig willen voelen. Dit zou 1 van je motivaties kunnen zijn.
Schrijf zoveel mogelijk dingen op die je niet wilt ervaren en ga bij elk item na waarom dat is tot je op je innerlijke motivatie uitkom.

Hoeveel motivaties is genoeg?

Zelf heb ik eens een tape beluisterd waarin ze zeiden dat je 20 motivaties moest vinden. Helaas vertelde ze me niet hoe ik ze moest vinden. Dus ik had allemaal van die oppervlakkige redenen. Ik wil slank zijn. Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Ik wil mooi zijn voor mijn man. Verder kwam ik geloof ik niet. Nou dat waren er nog lang geen 20. Tot ik ontdekte dat deze dingen oppervlakkige redenen waren en dat daaronder pas mijn echte motivaties verborgen lagen. Ik ontdekte dat je dus eerst een lijst met dingen op moest schrijven met wat je allemaal niet wilt. Eigenlijk heel triest dat we dan ineens een enorme lijst hebben met wel 28 dingen erop.

De waarom wil ik dat niet ervaren, is 1 van de vele manieren om erachter te komen wat jou motivatie is. In de Avatar trainingen die ik zelf ook geef, zijn er vele andere effectieve oefeningen om jou motivaties te ontdekken.

Je redenen die oppervlakkig zijn , zoals: “Ik wil slank zijn” zetten weinig zoden aan de dijk om je wil te versterken.

Ga onderzoeken wat jou motiveert en zet jou motivaties in jouw motivatielijst. Hang je lijst op een plaats waar jij vaak kom. Of als je het prive wel houden, schrijf ze op in een schriftje.  Het werkt veel krachtiger dan een medebewoner die je op de vingers tikt, of je behulpzaam vertelt waarom je dat koekje beter niet kan pakken.
Jouw motivatie is hetgeen je echt wilt bereiken. Jouw motivatie is de voeding van jou wil. Zo versterk je jou wil. Hoe je jouw wil kan versterken wordt het volgende onderwerp.

Veel plezier naar het zoeken van jouw motivatie. Het is gemakkelijker dan jij denkt om ze te vinden.

Groetjes Carla

Categories: Motivatie

1 Comment

youjzz · december 1, 2019 at 1:40 pm

Een andere manier om de motivatie te behouden, is door het maken van procesdoelen. Over het einddoel heb je namelijk geen volledige controle. Je weet nooit zeker of je 10 kilo zult afvallen. Het proces verloopt doorgaans met vallen en opstaan. Het kan veel frustratie opleveren als je je motivatie te veel laat afhangen van de uitkomst, van het resultaat.

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *