Hoe daadkrachtig ben jij?

Daadkracht is heel belangrijk om je doelen te behalen. Veelal hebben we mooie plannen waar er niet al te veel van uit komen.Wat is daar de oorzaak van, en vooral belangrijk hoe vergroten we onze kans van slagen enorm.

Ik weet niet of je wel eens mooie voornemens hebt gehad die niet echt tot stand kwamen? Heb je toen ook gekeken wat er toen in de weg stond. Nee? Maak een lijstje met dingen die je wilde bereiken en wat je toen weerhield. Waren dat veelal dezelfde dingen of waren het telkens andere aspecten die meespeelden. Bekijkt ze nog eens goed hadden de belemmerende factors een gemene deler. Of is er bij jou geen touw aan vast te knopen.

Ben jij een doener of een dromer?

Heel veel mensen lezen zo een stukje als hierboven, maar zullen het nooit uitvoeren. Waarom? Zijn ze niet geïnteresseerd in zichzelf, zijn ze te lui om het te doen, denken ze het al te weten.
Of zijn ze bang van de inzichten, twijfelen ze aan hun kunnen. Wat weerhoudt mensen van hun onderzoek. Ontvluchten mensen graag de realiteit, en dromen ze liever. Om dingen te bereiken is het belangrijk dat je durft te dromen, maar nog belangrijker is om dingen te doen.

Veel mensen falen al uit gemakzucht. Het klinkt natuurlijk niet erg aardig maar toch is het waar. Deze mensen stellen het steeds maar uit. Nu is het niet het juiste moment. Maar weet je het juiste moment komt nooit. OF het juiste moment is er altijd al. Het is maar net hoe je denkt of je van start komt of niet.
Om iets in je leven te veranderen, je gezondheid, je energiehuishouden, je relatie. Het maakt niet uit wat, betekend dat je iets moet gaan doen. En iets anders moet gaan doen dan je tot nu toe hebt gedaan.
Want Albert Einstein zei ooit.

Je kunt de situatie niet veranderen op de manier waarop je hem hebt geschapen.

Vandaar dat een klein onderzoekje veel op kan leveren. Want 1 ding staat vast wat jou weerhield om door te gaan in het verleden gaan we niet vermijden, maar we gaan het niet nog eens doen. Dus wat jou reden ook mag zijn, vanaf nu gaan we het anders doen. Mits je nu wel je doel wilt bereiken.
Dus laten we op onderzoek uitgaan.

Onafgemaakte projecten

Welke projecten hebben we opgestart en waar ging het mis. Wat gebeurde er wat er mee te maken gehad kan hebben. Zijn er mensen geweest die je ontmoedigde of waren er andere aspecten die speelden. Schrijf het allemaal op bij ieder project die je op weet te diepen vanuit je geheugen.

Welke projecten hebben wel succes gehad

Wellicht heb je ook projecten gehad die je wel af hebt gemaakt. Bijna niemand heeft namelijk constante mislukkingen of onafgemaakte projecten. We zijn meestal wel ergens goed in. Het hoeven niet perse een betalend project geweest te zijnof grote projecten. Het kan van alles zijn. Wat het belangrijke is, kijk eens even waarom slaagde deze projecten wel. Wat gebeurde er om je projecten heen. Wie hadden er invloed en hoe voelde je jezelf. Welke motivatie had je enz.

Projecten die toch nog succesvol werden.

Ik weet niet of jij ze hebt maar ik heb ook projecten die totaal niet liepen en later wel. Welke verandering maakte dit mogelijk. Wat was er nodig om te veranderen? Waar putte je jou daadkracht uit?

Gebruik het woord project in de breedste zin van het woord, zonder je bezwaard te hoeven voelen. Ik zal een voorbeeld geven van een eigen ’project’.

De opvoeding van mijn kinderen bijvoorbeeld was in het ver verleden een ongemakkelijk project. Ik had veel om me heen gekeken en geleerd hoe andere mensen het deden. En zo ben ik het ook gaan doen. Waarom, omdat ik zo onzeker was over opvoeden. Ik legde mijn kinderen allerlei regels op die de maatschappij belangrijk vond. Toen het echt fout dreigde te lopen heb ik bewust gekeken. Vind ik het belangrijk dat ze hun bord leegaten.. nee. Nou mijn kinderen waren er ook niet blij mee. Toen ik ons leven veel meer op onze behoeftes afstelde werden we allemaal veel gelukkiger. Hadden er mensen ons gedwarsboomd? Jazeker, heel veel mensen. Waarom bleef ik in mijn project geloven. Omdat het belangrijk voor me was, omdat wij er gelukkig van werden, omdat het niet eerlijk was naar de kinderen toe. Omdat ik me anders schijnheilig voelde. Omdat ik in ging zien dat zijzelf het ook niet wisten, en alleen maar deden alsof ze het wisten.

Wat hielp me en wat belemmerde me. Veelal de mensen om me heen, ik kreeg veel kritiek en men probeerde me bang te maken( dat ik bijvoorbeeld egoïstische kinderen zou krijgen) Ik heb afscheid genomen van deze mensen en ben op zoek gegaan naar gelijkgestemde zodat ik me niet telkens hoefde te verdedigen en het opvoeden op mijn eigen totaal andere manier kon doen.

In veel van mijn projecten heb ik gefaald omdat ik niet om kon gaan met de kritiek van anderen. Een bruikbaar inzicht, waarmee ik aan het werk kan gaan om het volgende project dit als mijn sterke punt te kunnen laten zijn, of als oefenproject te kunnen zien.

Lieve mensen deel je ervaringen op mijn blog, het leuke is dat je van elkaar kan leren. Ik heb geregeld herkenning in de inzichten van een ander. Kijk allereerst en eerlijk naar jezelf en ga je projecten na. Veel plezier

Categories: Motivatie

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *