Daadkracht en zelfvertrouwen kunnen niet zonder elkaar

Het hoeft bijna geen uitleg dat deze twee aspecten zeer veel met elkaar te maken hebben.
Door een of andere reden is je (zelf)vertrouwen in de problemen geraakt. Telkens als ik veel kritiek krijg heb ik er geen zin in. Of telkens hoor ik op de achtergrond mijn vader zeggen: ‘dat kan je toch niet’. En wie weet kreeg jij ook van jongs af aan te horen: ‘wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje’.

Vaak haken we af bij projecten om dezelfde reden

Zie het eerder geschreven stukje geen woorden maar daden. Wie weet ben jij al op onderzoek uit gegaan wat bij jou de dingen zijn waarop je afhaakt. Je kan deze aspecten vermijden, maar ik weet niet hoe het bij jou zit. Bij mij is het zo dat als ik denk, net van mijn betweterige zus af te zijn. Er wel iemand anders opstaat om mij de les te lezen. Hoe harder we iets vermijden des te sneller achtervolgt het ons. Ik hoorde pas iemand zeggen: ‘ik kies ook altijd de verkeerde man’.

Het lijkt erop dat al die dingen die ons dwarsbomen, meer met onszelf van doen hebben dan dat het iets is van de ander. Toen ik doorkreeg dat ik het ook altijd beter wilde weten, en dat ik ook geregeld kritiek op een ander had. Heb ik mezelf geleerd dat af te leren. Niet dat ik het nooit doe, dat zou goddelijk zijn. Maar ik doe het in ieder geval al stukke minder. Het leuke is dat ik hierdoor steeds minder mensen tegenkom die mijn zelfvertrouwen de grond in boren.

Wat jouw blokkade ook mag zijn om je doelen niet te halen, vreemd genoeg zijn het vaak de dingen die jezelf ook doe

Niet alleen je vader zei dat je het toch niet kon. Ten eerste dacht je dat zelf ook al. En ik durf te wedden dat je vaak genoeg denkt of zegt tegen je kinderen of je partner een vriend of collega “dat kan jij niet’.

Ondersteun anderen om hun doelen te bereiken.                                                                                                                      

Dus als allereerste stop daar mee, of doe in ieder geval je best om te stoppen. In plaats van de ander te demotiveren, is het verstandig ze juist te gaan ondersteunen. Als je zoontje zegt dat hij wil leren fietsen zeg je toch ook niet, nee dat kan je niet, blijf je levenslang maar lopen. De meeste ouders helpen dan hun kind om te leren fietsen. Je hou eerst de fiets vast, en als hij het wat beter kan laat je hem af en toe los. Tot hij zelfverzekert genoeg is om het helemaal zelf te proberen. Dus als ze met een ander idee komen, die jou wat moeilijk lijkt. Geef hem het vertrouwen dat hij  het kan. En als je ziet dat het niet lukt kan je samen met hem kijken hoe hij het in kleine stapjes kan halen. Zo help je iemand. Niet door te zeggen dat kan je niet, dat wist ik al.

Waarom heb je met een ander wel geduld en met jezelf niet?                                                                                                   

Nu naar jezelf, heb je zelf een project afslanken, gezond worden. Zeg dan niet bij de eerste de beste mislukte poging, zie je nou wel ik kan het niet. Nee kijk hoe je het in kleinere stappen kan doen. Of zoek een goed product waardoor het gemakkelijker maakt. Oefen erin tot het je lukt. Als je kleine stappen haal, niet gelijk 30 kilo willen maar kijk uit naar je broek die wat losser gaat zitten. Je help jezelf niet door jezelf voor je oren te slaan. Ondersteun jezelf.

Vier al je kleine en grote successen.                                                                                                                                                          

Of als je van de suiker afwil, schrap dan niet gelijk al de suiker. Maar onderzoek welke producten  je het minst zal missen. Schrap deze eest van je lijstje. Lukt dit,VIER DAT DAN. Vier al je successen. Groot klein vier alles wat goed ging. Waarom… omdat jou focus nu gericht is op alles wat lukt. Zo zal je de ene succes na de andere gaan behalen. Schrijf je successen op en je zelfvertrouwen zal groeien.

Maak het jezelf niet onnodig moeilijk.                                                                                                                                       Vermijd de dingen die je niet wil niet, maar zoek ze ook niet op. Vanmorgen nog mijn man had de hartjes op de aanrecht laten staan. Die lust ik best graag. Na er een genomen te hebben, ( dat wilde ik nou net niet) dacht ik o ja doe het in een busje en hup de deksel erop en zet het in de kast. Ik weet zeker als ik dat niet had gedaan ik ze zou blijven pakken. Nu lag het niet voor het oprapen, en had ik er ook geen behoefte aan.
De volgende keer ga ik het hebben over het onder controle krijgen van je behoeftes en waar komen die behoeftes vandaan. Ook hierdoor zal je zelfvertrouwen groeien.

Nog enkele tips

Denk niet te snel ik kan het niet.
Hou vol, en als dat niet is gelukt ga verder waar je gebleven was.

Oefen met kleine stapjes.
Ga met mensen om die positief denken.

Train jezelf in positief denken. ( het kost niets meer zelfs minder)
Schrijf je successen in een succesboekje.

Vier je successen.

Tot slot wordt niet boos op jezelf, voel je niet gefrustreerd, maar gun jezelf een leerproces.

Succes, en wil je een succes hier delen op mijn blog, graag ik ben dol op iedereen zijn succes.
Fijne succesvolle dag gewenst Carla

Categories: Motivatie

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *